KURSINNEHÅLL

Mätningstekniker

2 år, 415 YH-poäng, Norrköping

Arbetsmiljö och säkerhet, 20 YH-poäng
Kursen syftar till att ge kunskaper och förståelse för och i hur arbetsmiljöfrågorna skall styras hela vägen från planeringen till färdigställandet av byggprojektet. Kunskaper om arbetsmiljöansvar, ansvars- och delegationsfördelning, samt fysisk och psykosocial arbetsmiljö. Du får även kunskap som krävs för att klara av kursmomenten för certifiering av ”arbete på väg” och arbeta med säkerhetsföreskrifter.

Digitala verktyg, 25 YH-poäng
Kursen ger kunskaper och grunder i Auto-CAD, GEO och Excel. Du lär dig mer om hur man praktiskt använder de olika IT-program som används i kursen dvs hur man använder vanligt förekommande databearbetningsmetoder.

Entreprenadjuridik, 15 YH-poäng
Kursen ger kunskaper om betydelsen av juridiska begrepp och termer på det entreprenadrättsliga området, grunderna i rättsregler som styr upphandling och olika utförande av entreprenader. Du får en förståelse för ABK 09, AB 04 och ABT 06. Du lär dig mer om hur man kan identifiera, strukturera och analysera grundläggande entreprenadrättsliga problem.

Examensarbete, 25 YH-poäng
Kursen syftar till att den studerande ska kunna planera, genomföra, dokumentera och muntligt/skriftligt redovisa ett självständigt arbete. Kursen ger färdigheter i att tillämpa olika metoder för att forska (identifiera, formulera och analysera) kring en frågeställning eller ett problem som är relevant för utbildningen, identifiera, analysera och formulera konstruktiv kritik på andra studerandes arbeten.

Geodesi I, 20 YH-poäng
Kursen ger kunskap och förståelse för geodesins grundläggande begrepp och mätmetoder, stomnät, utgångspunkter vid mätning och utsättning, geodetisk teori, SIS-TS och HMK och en viss användning av programvaror och system. Du lär dig att utföra enklare mätningar, till viss del självständigt använda geodetiska instrument, lagra, bearbeta mätnings- och beräkningsresultat, tillämpa aktuella regelverk och standardiseringar för mätning och beräkning, utföra beräkningar, efterbearbetning och sammanställningar.

Geodesi II, 25 YH-poäng
Kursen ger kunskap för att kunna använda en totalstation och dess
program, olika höjdsystem och dess uppbyggnad (historik), vetskap om noggrannhet och dess användning, standarder, kvalitetskrav och bestämmelser, felteori och fortplantning av fel. Du får färdigheter i att hantera instrument och programvara, utföra mätningar och beräkningar.

GNSS, 20 YH-poäng
Kursen ger kunskap och grundläggande förståelse för GNSS-utrustning och GNSS-system. Övningar för att kunna utföra mätningar och beräkningar, lagra och bearbeta mätnings- och beräkningsresultat samt kunna utföra efterbearbetning, redigering och redovisning.

Husbyggnadsteknik och ritningsläsning, 20 YH-poäng
Kursen ger kunskap inom ritningsläsning, grundläggande byggteknik, husbyggnadsprocessen och AMA. Du lär dig att läsa och tolka ritningar vid husbyggen och redogöra för regelverket kring byggande för att kunna identifiera vilken typ av mätning som är lämplig utifrån ett ritningsunderlag.

Hållbar utveckling och miljölagstiftning, 15 YH-poäng
Kursen ger kunskap om begreppet hållbar utveckling utifrån ett byggperspektiv och olika kvalitetssystem. Du lär dig att på en övergripande nivå kunna beskriva olika miljöcertifieringar inom bygg, beskriva olika energimål, beskriva olika material- och avfallsströmmar, använda metoder för miljöcertifiering av byggnader, analysera en byggprocess utifrån ett livscykelperspektiv (LCA) och livscykelkostnad (LCC).

Laserskanning fotogrammetri och drönarteknik, 15 YH-poäng
Kursen ger kunskap om terrester laserskanning gällande planering,
fälthantering och efterbearbetning. Du får kunskaper om olika teknik- och bearbetningsprogram för framställning av digitala 3D-modeller, fotogrammetri, och drönarteknik. Efter kursen kommer du kunna lagra, bearbeta data, framställa underlag och skannerrapport samt planera och utföra laserskanning.

LIA, 120 YH-POÄNG
Det ingår flera separata LIA-kurser (praktik) i utbildningen. Dessa genomförs på en arbetsplats. Kurserna ger kunskaper om branschen och de yrkesroller som finns på LIA-företaget. Du lär dig mer om olika mätningstekniska arbetsuppgifter, rapportskrivning, arbetsmiljöfrågor, för att efter den sista LIA-perioden kunna arbeta som mätningstekniker.

Mark- och anläggningsteknik, 20 YH-poäng
Kursen ger kunskap om olika anläggningsprojekts faser och regelverk, grunder inom bergssprängning, vägbyggnad, maskinkännedom och VA. Du lär dig mer om olika mark och anläggningstekniska utformningar och lösningar och kommer att ha grunder för att kunna förklara berg och jordartslära samt identifiera faktorer för omgivningspåverkan. Kursen ger dig även kunskaper i AMA och MER Anläggning.

Maskinstyrning och modellbyggande, 20 YH-poäng
Kursen ger teoretisk kunskap om och praktisk färdighet i maskinstyrning och digitala terrängmodeller för volymberäkningar. Du får kunskap för att kunna planera och utföra praktisk maskinstyrning och skapa en enklare terrängmodell samt tillämpa modellbygge.

Samhällsplanering och fastighetsteknik, 5 YH-poäng
Kursen ger kunskap om rättsväsendets uppbyggnad och funktion, de rättsregler som berör fast egendom dvs fastighetsjuridiska bedömningar, fastighetsekonomiska bedömningar, samhällsbyggnadsprocessens olika faser, hur beslut fattas i samhällsbyggnadsprocessen och byggandet.

Spårteknik och järnvägmätning, 20 YH-poäng
Kursen ger kunskaper om spårteknik, aktuella bestämmelser för mätning av järnvägsspår, Banverkets regelsystem, Trafikverkets stomnät ”fackverk”, inmätning och utsättning av järnvägsspår. Specifika arbetsmiljöfrågor som rör hur man vistas vid spår ingår även i kursen.

Tillämpad matematik för mätningsteknik, 20 YH-poäng
Kursen ger kunskap, förståelse och förklaring till matematiska samband inom mätteknik för olika geodetiska beräkningsmetoder och geodetiska beräkningar. Du lär dig hur man ska utföra beräkningar, formulera, analyser och lösa matematiska problem, grundläggande trigonometri, beräkning av geometriska figurer (area, omkrets) och prefix.

Logo CSN

Läs kostnadsfritt
med CSN

Till ansökan

Vill du ansöka till våra utbildningar men har skyddade personuppgifter? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare med din ansökan.

Fakta om programmet

415 YH-poäng, 2 år, heltid
Sista ansökningsdag: 8 juni 2025

Du som har pågående gymnasiestudier har möjlighet att komplettera din ansökan senast den 15 juni 2025.

Utbildningsstart: augusti 2025
Studieort: Norrköping

Kontaktperson

Mats Hedström
mats.hedstrom@esbs.se