Mätnings-
tekniker
Gillar du att jobba både ute och inne? Söker du efter ett varierat och fritt jobb med mycket problemlösning – då är mätningstekniker yrket för dig.
2 år, 415 YH-poäng, Norrköping
Framtidsutsikter
Arbetsmarknaden är på sikt mycket god för utbildade mätningstekniker. Enligt Boverkets prognos behövs 67 000 nya bostäder varje år fram till 2030 i Sverige även om byggandet just nu är på en lägre nivå. I Norrköping planeras 15 000 nya bostäder fram till 2035. Dessutom väntar andra spännande samhällsbyggnadsprojekt såsom Inre hamnen.
Även Linköping är en region i stark tillväxt som växer snabbt, bland annat med den nya stadsdelen Djurgården. Infrastrukturprojektet Ostlänken, med byggtid mellan 2024–2034, kommer inte bara att skapa en ökad efterfrågan utan även initiera flera om- och nybyggnationsprojekt. Detta kommer att bidra till en efterfrågan på personer med mätteknisk kompetens hos exempelvis konsultföretag, entreprenörer och kommuner. Det behövs mätteknisk kompetens för att bland annat sätta ut punkter som styr var huset ska stå och var detaljer ska placeras.
Ta steget mot en framtid som mätningstekniker – vår utbildning ger dig inte bara nödvändiga färdigheter som mätningstekniker utan skapar en mångsidig grund för din framtid.
Arbetet som mätningstekniker
Det moderna mättekniska arbetet utförs bland annat med hjälp av instrument som totalstation och GPS och är till stor del ett enmansarbete. De mätningar som görs ligger till grund för byggnation av fastigheter, infrastruktur och industrier – antingen som en direkt utsättning eller för bearbetning av data i olika yrkesanpassade dataprogram. Arbetet kräver noggrannhet så att saker och ting blir rätt placerat. Även om arbetet är ganska självständigt möter du människor i ditt arbete och det ställer vissa krav på kommunikativ förmåga. Arbetet sker till ganska stor del utomhus i kombination med datorarbete. I arbetet förflyttar man sig en hel del mellan olika byggarbetsplatser och liknande för att utföra mätuppdrag vilket ställer krav på körkort. Mer om vad som krävs av en mätningstekniker kan du läsa på www.iperspektiv.se.
Efter avslutad utbildning har du kunskaper om mätteknikerns roll i samhällsbyggnadsprocessen, samt hur mätdata fångas och används i byggande och projektering. Du kommer att ha kunskaper om olika säkerhets- och skyddsföreskrifter som tillämpas inom yrkesområdet. Du har färdigheter i att självständigt kunna använda moderna geodetiska instrument och att kunna bedöma vilken typ av mätning som är lämplig. Du får kompetenser för att kunna sammanställa, analysera och presentera information.
Mer information om arbetsmarknaden och lönestatistik
Yrkesroller
Som mätningstekniker kan du arbeta inom flera olika områden, bland annat:
• bygg- och anläggningsföretag
• mätningsföretag
• lantmäteriet
• kommunernas stadsbyggnadskontor
• tekniska förvaltningar
• konsultföretag
Kurser
Utbildningen är framtagen i samarbete med det anställande näringslivet som på olika sätt engagerar sig kring utbildningen, bland annat vad gäller kursinnehåll och LIA. På de olika kurserna undervisar specialister som har praktisk erfarenhet av sitt specialistområde.
I ledningsgruppen för utbildningen sitter företag som representeras av personer med mycket hög kompetens och som är väl insatta i branschens behov av mätningstekniker och vilka krav som ställs på yrkesrollen.
Utbildningen är bred och 5 YH-poäng motsvarar en veckas studier. Nedan kan du se vilka kurser som ingår i utbildningen.
Arbetsmiljö och säkerhet, 20 YHP
Digitala verktyg, 25 YHP
Entreprenadjuridik, 15 YHP
Examensarbete, 25 YHP
Geodesi – Instrument, 20 YHP
Geodesi II, 25 YHP
GNSS, 20 YHP
Husbyggnadsteknik och ritningsläsning, 20 YHP
Hållbar utveckling och miljölagstiftning, 15 YHP
Laserskanning, fotogrammetri och drönarteknik, 15 YHP
LIA 1, 35 YHP (förkunskapskrav: minst betyg G i Arbetsmiljö och säkerhet)
LIA 2, 40 YHP (förkunskapskrav: minst betyg G i LIA 1)
LIA 3, 45 YHP (förkunskapskrav: minst betyg G i LIA 2)
Mark och anläggningsteknik, 20 YHP
Maskinstyrning och modellbyggande, 20 YHP
Samhällsplanering och fastighetsteknik, 15 YHP
Spårteknik och järnvägsmätning, 20 YHP
Tillämpad matematik för mätningstekniker, 20 YHP
LIA-praktik (lärande i arbete)
Mer än 30 % (24 veckor) av utbildningstiden kommer du att genomföra praktik hos ett företag genom LIA-kurserna. Det betyder att du får möjlighet att praktiskt bygga vidare på dina teoretiska kunskaper och färdigheter som du får under studietiden. Under den handledarledda praktiken lägger du grunden för att klara av en mätningsteknikers vardagliga arbetsuppgifter. Genom praktiken får du också tillfälle att skapa viktiga kontakter för möjlig framtida anställning. Statistik visar att drygt 50 % får jobb via sin praktikplats. När du gör LIA så är du 100 % på företaget.
Du som studerande söker din LIA-plats på egen hand, vilket går till på samma sätt som när du söker ett arbete. Du måste vara beredd på att kunna dagspendla en viss sträcka till din LIA-plats. Dagspendling kan innebära upp till 1,5 timma i enkel riktning från skolan. Körkort värdesätts högt av arbetsgivare, även vid LIA, och möjlighet att välja LIA-plats minskar utan körkort. Resor och eventuella extrakostnader som exempelvis boende bekostar du själv. Bor du normalt inte i Norrköping kan du göra din LIA på din hemort.
Säkerhetsprövning
Idag är det ett ökat fokus på säkerhet i vårt samhälle. Tänk på att myndigheter och företag som jobbar med samhällsviktiga verksamheter kan göra en säkerhetsprövning innan LIA och anställning. En säkerhetsprövning innebär bland annat registerutdrag från belastningsregistret.
Schemalagd tid 2–3 dagar i veckan på skolan
Du studerar drygt två år på heltid och det ger dig en yrkeshögskoleexamen, 415 YH-poäng. Undervisningen sker på plats i Norrköping med vissa inslag på Teams. Vi har som mål att koncentrera undervisningen till ca 2,5 dagar i veckan. Den övriga tiden studerar du på egen hand och jobbar med bland annat inlämningsuppgifter, grupparbeten och läser kurslitteratur. Utbildningen berättigar till studiemedel via CSN.
Behörighet till programmet
Godkänd gymnasieexamen eller motsvarande.
Behörig att antas till utbildningen är den som uppfyller något av följande krav:
1. Avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1.
3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Uppfyller du inte kraven ovan?
Även om du saknar betyg eller intyg kan du ansöka via fri prövning. Skicka med ditt CV och personligt brev där du beskriver hur dina erfarenheter motsvarar utbildningens förkunskaper. Vi gör därefter en bedömning av din reella kompetens och återkommer till dig med ett besked.
Preliminära terminstider
HT24, 95 YHP, 2024-08-26 – 2025-01-03
VT25, 115 YHP, 2025-01-06 – 2025-06-13
HT25, 100 YHP, 2025-08-25 – 2026-01-09
VT26, 105 YHP, 2026-01-12 – 2026-06-05
I samarbete med:
Till ansökan
Fakta om programmet
415 YH-poäng, 2 år, heltid
Sista ansökningsdag: 8 juni 2025
Du som har pågående gymnasiestudier har möjlighet att komplettera din ansökan senast den 15 juni 2025.
Utbildningsstart: augusti 2025
Studieort: Norrköping
Kontaktperson
Mats Hedström
mats.hedstrom@esbs.se