KURSINNEHÅLL
Entreprenadingenjör
2 år, 415 YH-poäng, Norrköping
Affärsjuridik – med inriktning inköp bygg och anläggning, 20 YH-poäng
Kursen ger kunskap om lagar som styr olika avtal och inköp för bygg- och anläggandets leverantörskedjor. Efter kursen har du färdigheter att genomföra, hantera och ingå avtal dvs göra inköp/upphandling av varor och tjänster.
Affärsmannaskap, förhandling och kommunikation, 20 YH-poäng
Kursen ger kunskap i affärskommunikation och om begrepp och teorier gällande förhandlingsteknik, förhandlingsprocessen och presentationsteknik. Du lär dig mer om hur man bör kommunicera skriftligt och muntligt med leverantörer/entreprenörer/beställare och arbetslaget på ett professionellt och affärsmässigt sätt.
Byggarbetsmiljösamordning, 15 YH-poäng
Kursen syftar till att ge kunskaper och förståelse för och i hur arbetsmiljöfrågorna skall styras hela vägen från planeringen till färdigställandet av bygg– och anläggningsprojektet. Kunskaper om arbetsmiljöansvar, ansvars- och delegationsfördelning, samt fysisk och psykosocial arbetsmiljö.
Bygglogistik och dess miljöbelastning, 20 YH-poäng
Kursen ger kunskaper om och begrepp och teorier gällande hanteringen av byggandets leverantörskedjor, olika distributionssystem inom bygg och anläggning och Supply Chain Management. Du lär dig hur man tillämpar grundläggande metoder och verktyg för att kunna modellera, analysera och föreslå förbättringar av byggandets leverantörskedjor och analysera olika
logistiklösningars miljöbelastningar.
Byggprocessen och byggmateriallära, 20 YH-poäng
Kursen ger kunskap om byggprocessen och dess olika skeden, de regelverk och processer som måste beaktas vid planering, projektering, produktion av nyproduktion och ROT. Du lär dig mer om hur man bör planera och prioritera inköp vid byggprocessens olika skeden, välja lämpligaste materialet, identifiera risker för tidsplanen för produktion och inköp.
Digitala verktyg, 20 YH-poäng
Kursen ger dig kunskap om en typisk inköpsmoduls funktioner och uppbyggnad i standardsystemen, presentations- och kalkyleringsprogram som digitala hjälpmedel i inköpsarbetet, hur projekteringsverktygen är uppbyggda och dess metodik, mängdning i modeller, produktionsplanering och kalkylering. Du lär dig mer om hur man kan hantera tidsplan- och produktionsplaneringsverktyg, kunna tolka och nyttja informationen från projekteringsverktyg, tolka information ur PDF-läsare ha förmåga att tillföra information i de samma.
Entreprenadjuridik och entreprenadupphandling, 30 YH-poäng
Kursen ger kunskaper om betydelsen av juridiska begrepp och termer på det entreprenadrättsliga området, grunderna i rättsregler som styr upphandling, engelska begrepp i avtal på engelska, utförande av entreprenader och materialleveranser. Du får en förståelse för ABK 09, AB 04, ABT 06, ABM 07, AB-U och ABT-U. Du lär dig mer om hur man kan identifiera, strukturera och analysera grundläggande entreprenadrättsliga problem och välja entreprenadform.
Examanensarbete, 30 YH-poäng
Kursen syftar till att den studerande ska kunna planera, genomföra, dokumentera och muntligt/skriftligt redovisa ett självständigt arbete. Kursen ger färdigheter i att tillämpa olika metoder för att forska (identifiera, formulera och analysera) kring en frågeställning eller ett problem som är relevant för utbildningen, identifiera, analysera och formulera konstruktiv kritik på andra studerandes arbeten.
Hållbart byggande, miljölagstiftning och kvalité, 20 YH-poäng
Kursen ger kunskap om begreppet hållbar utveckling utifrån ett byggperspektiv och olika kvalitetssystem. Du lär dig att på en övergripande nivå kunna beskriva olika miljöcertifieringar inom bygg, beskriva olika energimål, beskriva olika material- och avfallsströmmar, använda metoder för miljöcertifiering av byggnader, analysera en byggprocess utifrån ett livscykelperspektiv (LCA) och livscykelkostnad (LCC).
Inköpsfunktioner och inköpsprocesser, 15 YH-poäng
Kursen ger kunskap om begrepp och teorier gällande inköpsfunktioner, inköpsprocesser av bygg- och anläggnings olika leverantörskedjor, leverantörsmarknadsanalys, leverantörsval och leverantörsanalys. Du lär dig mer om hur man kan tillämpa grundläggande metoder och verktyg för att kunna göra leverantörsbedömningar och leverantörsval av olika leverantörer/
entreprenörer och även tillämpa olika inköpsprinciper.
Kalkyl och anbud, 20 YH-poäng
Kursen ger kunskap om skillnaden på anbudskalkyl och produktionskalkyl, vilka handlingar som behöver ingå i anbudet. Du lär dig mer om hur man upprättar en kalkyl och vet då vilka poster som ska ingå, hantera enhetstider, á-priser, lönekostnader, större inköp och omkostnader för att följa kostnadsutvecklingen under hela projekttiden.
Konstruktion och ritningslära, 20 YH-poäng
Kursen ger kunskaper om olika byggtekniker som används för att uppföra olika typer av byggnader och anläggningar, begrepp såsom laster, moment och påkänningar, grundläggande ritningslära samt tolkning av konstruktionsritningar. Du lär dig mer om hur man kan bedöma risker i konstruktioner, göra enkla ritningar och du får lära dig hur man kontrollerar och tolka konstruktionsritningar samt förstå fördelar och nackdelar med olika byggtekniklösningar.
Ledarskap och gruppdynamik, 15 YH-poäng
Kursen syftar till att ge kunskaper om grundläggande begrepp, modeller och teoretiska grunder inom:
i) ledarskapsområdet och ii) grupprocesser för att organisationen/
arbetsgruppen ska kunna fungera och prestera. Du lär dig mer om hur man kan identifiera och analysera grupprocesser och dess påverkan på organisationen.
LIA 1 OCH 2, 130 YH-poäng
Det ingår två separata LIA-kurser (praktik) i utbildningen. Dessa genomförs på en arbetsplats. Kurserna ger kunskaper om branschen och de yrkesroller som finns på LIA-företaget. Du lär dig mer om entreprenadrelaterade arbetsuppgifter, rapportskrivning, arbetsmiljöfrågor. För att efter LIA 2 kunna arbeta som entreprenadingenjör/projektinköpare.
Mark och anläggning, 20 YH-poäng
Kursen ger kunskap om olika anläggningsprojekts faser och regelverk, grunder inom bergssprängning, vägbyggnad, maskinkännedom och VA. Du lär dig mer om olika mark och anläggningstekniska utformningar och lösningar och kommer att ha grunder för att kunna förklara berg och jordartslära samt identifiera faktorer för omgivningspåverkan. Kursen ger dig även kunskaper i AMA och MER Anläggning.
Läs kostnadsfritt
med CSN
Till ansökan
Fakta om programmet
415 YH-poäng, 2 år, heltid
Sista ansökningsdag: 8 juni, 2025
Du som har pågående gymnasiestudier har möjlighet att komplettera din ansökan senast den 15 juni 2025
Utbildningsstart: augusti 2025 Studieort: Norrköping
Kontaktperson
Christoffer Rydén christoffer.ryden@esbs.se