KURSINNEHÅLL

Drifttekniker inom energi och processteknik

2 år, 415 YH-poäng, Norrköping

Arbetsmiljö och säkerhet, 15 YH-poäng
Kursen ger kunskaper och förståelse för det systematiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatser, färdigheter om lagstiftningen kring arbetsmiljö samt viss kompetens och kännedom om hur denna omsätts i det dagliga arbetet i samverkan med arbetsgivare och arbetstagare.

Branschkännedom och systemkunskap, 10 YH-poäng
Kursen syftar till att ge kunskap och förståelse för yrkesrollen som
drifttekniker och en överblick över de till utbildningen närliggande
företagen. Kursen syftar även till att ge färdigheter inom energi- och processföretags roll i ett nationellt och internationellt perspektiv. Samt ge en viss kompetens och kännedom om kraft- och värmeproduktion.

Dator och studieteknik, 10 YH-poäng
Kursen syftar till att ge en god grund för studiearbetet. Kursen ger
även grundläggande kunskaper i Officepaketet.

Driftteknisk matematik, 30 YH-poäng
Kursen syftar till att ge kunskaper för att utföra olika beräkningar
inom det energitekniska området och ge den studerande definitioner
av begrepp.

Elteknik för drifttekniker, 20 YH-poäng
Kursen ger kunskap om likström och växelström för elproduktion. Den studerande ska kunna göra relevanta beräkningar och mätningar på dessa system. Kursen ger även branschrelevant kunskap om roterande elmaskiners funktioner.

Energi och processteknik, 15 YH-poäng
Kursen ger kunskaper i uppbyggnad och funktion av energi och pro-
cesstekniska anläggningar.

Energi- och ångteknik. 15 YH-poäng
Kursen syftar till att ge kunskaper och förståelse för ångpannors indelningsgrunder och funktion. Kursen syftar även till att ge färdigheter i fysikaliska storheter för vatten och vattenånga. Samt ge viss kompetens och kännedom om system för hetvatten och kraftvärmecentraler.

Energiteknik, 20 YH-poäng
Kursen ger kunskap om olika energiomvandlings- och distributionssystem samt värme-, kyla och elproduktion. Du får också lär dig mer om miljöpåverkan.

Examensarbete, 25 YH-poäng
Kursen syftar till att den studerande ska kunna planera, genomföra,
dokumentera och muntligt/skriftligt redovisa ett självständigt arbete. Den studerande ska fördjupat sig inom ett område som är relevant för utbildningen. Examensarbete kan ha en teoretisk eller teoretisk/praktisk karaktär och kan vara kopplat till LIA-platsens verksamhet eller på annat sätt vara förankrad i näringslivet eller i en organisation.

Ledarskap och gruppdynamik, 15 YH-poäng
Kursen ger kunskap om och teorier kring gruppdynamik, personlig utveckling. Kursen ger även kunskap om ledarskapet och dess påverkan på arbetsgruppen.

LIA, 130 YH-poäng
Det ingår tre separata LIA-kurser (praktik) i utbildningen. Dessa genomförs på en arbetsplats. Kurserna har följande teman; arbetsmiljö, underhåll och förebyggande arbete samt en specialiseringskurs.

Miljöarbete inom kraft- och processindustrin, 10 YH-poäng
Kursen ger kunskap om kraft- och processindustrins påverkan på den yttre miljön. Kursen ger även kunskaper om metoder och åtgärder för att reducera miljöpåverkan samt innebörden av miljötillstånd, avfallsdirektiv och redovisning till myndigheter.

Pannor och dess komponenter, 15 YH-poäng
Kursen ger kunskaper om olika kraftvärmeanläggningars uppbyggnad, funktion och dess miljöpåverkan. Kursen ger även kunskaper för att kunna identifiera olika typer av pannor, förstå vad de gör, deras eldningsteknik samt känna till karakteristiska skillnader i deras funktion.

Strömningslära och värmeöverföring, 15 YH-poäng
Kursen syftar till att ge kunskaper och förståelse för strömningslära och värmeöverföring för att kunna tillämpa formler och samband
avseende vätskors och gasers strömning och värmeutbyte i tekniska
konstruktioner. Kursen syftar även till att ge färdigheter i strömningslära och värmeöverföring med tonvikt på tekniska tillämpningar.

Styr- och reglerteknik, 20 YH-poäng
Kursen ger kunskaper om reglering av dynamiska system främst med hjälp av PID-regulatorn. Kursen ger även kunskaper och förståelse för de möjligheter moderna datorhjälpmedel ger för att förbättra reglersystem bland annat genom simulering och alternativa reglerprinciper samt kunskaper i styrteknik och god kännedom om moderna styrsystem samt processdatorsystem.

Teknisk dokumentation och kommunikation, 15 YH-poäng
Kursen ger kunskaper i hur man mellan olika skiftlag informerar och
kommunicerar. Kursen ger även kunskaper i att läsa och skriva instruktioner på såväl svenska som engelska.

Underhållsteknik, 15 YH-poäng
Kursen ger kunskaper i drift- och underhållsteknik för kraft- och värmeanläggningar utifrån syftet att få hög säkerhet för att förebygga ohälsa och olycksfall vid olika driftsituationer. Kursen ger dig kunskaper i förebyggande och avhjälpande underhåll samt vanliga problem som kan uppstå i olika anläggningar och hur dessa kan åtgärdas. Slutligen får du kunskaper om underhållets ekonomiska och miljömässiga betydelse för olika typer av anläggningar.

Vatten- och processkemi, 15 YH-poäng
Kursen ger kunskaper i kemi och om behandling, provtagning och
analyser av vatten som används inom energi- och processindustrin
samt kommunala dricksvatten- och reningsverk. Kursen ger även kunskaper om kemikalier som används och kemiska reaktioner som sker i samband med tillverkningsprocesser, samt hur korrosionsangrepp, med inriktning mot vattenkemi uppkommer på olika material

Logo CSN

Läs kostnadsfritt
med CSN

Till ansökan

Vill du ansöka till våra utbildningar men har skyddade personuppgifter? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare med din ansökan.

Fakta om programmet

415 YH-poäng, 2 år, heltid
Ansökan är stängd.

Studieort: Norrköping

Kontaktperson

Alma Osmanovic alma.osmanovic@esbs.se