KURSINNEHÅLL
Byggledare
– bygg och anläggning
2 år, 400 YH-poäng, Norrköping
Affärskommunikation och etik, 15 YH-poäng
Kursen ger kunskaper i affärskommunikation för att skriftligt och muntligt kunna presentera information på ett professionellt sätt. Kurser ger även kunskap om vad som kännetecknar god etik i affärsrelaterade situationer.
Anpassad matematik med Excel, 25 YH-poäng
Kursen ger kunskaper för att kunna formulera, analysera och lösa matematiska problem av betydelse för tillämpningar inom byggsektorn. Kursen ger även grundläggande kunskaper i programmet Excel.
Bygg och installationsteknik, 20 YH-poäng
Kursen ger förståelse för olika bygg- och installationstekniker, byggmaterials egenskaper och tillämpbara byggnadsbestämmelser som AMA. Kurser ger även baskunskaper om energi-krav och erforderliga energiberäkningar. Du får kunskap kring hur man läser och tolkar förekommande bygghandlingar och förståelse kring digitala hjälpmedel.
Byggarbetsmiljösamordning, 15 YH-poäng
Kursen ger kunskap i hur arbetsmiljöfrågorna skall styras hela vägen från planeringen till färdigställandet av bygg-projektet. Kursen följer Arbetsmiljöverkets plan för utbildning till byggarbetsmiljösamordnare Bas-P och Bas-U.
Byggproduktion, 20 YH-poäng
Kursen ska ge en bred bild av processen i ett byggprojekt samt metoder för styrning och produktionsplaner. Kursen behandlar även möjligheterna med digitalisering och BIM.
Entreprenadjuridik, 20 YH-poäng
Kursen ger kunskap om olika entreprenadformer, ersättning och systematik samt förståelse för ABK 09, AB 04, ABT 06, ABT-U, AB-U, ABK 07, ABS 18 och konsumenttjänstlagen.
Examensarbete, 30 YH-poäng
Kursen syftar till att den studerande ska kunna planera, genomföra, dokumentera och muntligt/skriftligt redovisa ett självständigt arbete. Den studerande ska fördjupa sig inom ett område som är relevant för utbildningen. Examensarbete kan ha en teoretisk eller teoretisk/praktisk karaktär och kan vara kopplat till LIA-platsens verksamhet eller på annat sätt vara förankrat i näringslivet eller i en organisation.
Hållbart byggande, 15 YH-poäng
Kursen ger förståelse för olika kvalitets- och miljöledningssystem och hur man upprättar kontroll- och kvalitetsplaner. Kursen syftar även till att uppmärksamma miljöanpassade inköp/upphandlingar och ger kännedom om hållbart byggande samt metoder och administrativa rutiner för att säkerställa att olika miljö- och hållbarhetsfrågor beaktas.
LIA 1 och 2, 130 YH-poäng
Det ingår två separata LIA-kurser (praktik) i utbildningen. Dessa genomförs på en arbetsplats. Kurserna introducerar och utvecklar den studerande i de vardagliga arbetsuppgifter en byggledare/projektledare/arbetsledare kan ha.
Mark och anläggning, 20 YH-poäng
Kursen syftar till att den studerande ska kunna redogöra för mark- och anläggningsprocessens olika faser. Den studerande ska få en förståelse och kunskap kring mark- och anläggningsprojekt.
Mätteknik, 15 YH-ppäng
Kursen syftar till att den studerande ska få en orientering och grund inom branschenlig mätteknik och mätregler. I samband med praktisk mätning få en viss kunskap kring att tolka ritningar. Göra grundläggande mätningar/kontrollinmätningar som är relevanta för yrkesrollen.
Praktisk affärsjuridik och arbetsrätt, 20 YH-poäng
Kursen syftar till att ge kunskaper och förmåga att förstå och lösa affärsjuridiska och arbetsrättsliga problem. Kursen ger även en grundläggande förståelse för offentlig upphandling med särskilt fokus på lagen om offentlig upphandling.
Praktiskt ledarskap, 20 YH-poäng
Kursen ger verktyg för att kunna reflektera över egen ledarstil. Kursen ger även förståelse för de kritiska situationer som en ledare måste hantera.
Projektekonomi, 15 YH-poäng
Kursen ger kunskaper och förståelse för projektekonomi i byggprojekt. Kursen syftar till att kunna följa upp ekonomi och göra relevanta kalkyleringar.
Projektledning, 20 YH-poäng
Kursen ger kunskaper om projektverksamhet i branschen, med utgångspunkt i tillämpningar av standarder som finns inom ISO, IPMA och PMI, avseende både metodkompetens och beteendekompetens. Kursen ger även kunskap för att kunna ansvara för att ett projekts mål uppnås genom att organisera, koordinera och följa upp planering.
Läs kostnadsfritt
med CSN
Till ansökan
Fakta om programmet
400 yh-poäng, 2 år, heltid
Sista ansökningsdag: 2024-06-09
Du som har pågående gymnasiestudier har möjlighet att komplettera din ansökan senast den –
Utbildningsstart: augusti 2024
STUDIEORT: Norrköping
Kontaktperson
Mats Hedström
mats.hedstrom@esbs.se